Odcienie kawy i śmietanki - likiery kawowe i kremy


Choć likiery kawowe i likiery typu (irish) cream powstały stosunkowo niedawno, zdążyły już przypaść do gustu całej rzeszy koneserów, stając się jednymi z najpopularniejszych napojów alkoholowych świata. Marki, takie jak Kahlua, Bailey’s, Carolans czy Amarula (zaliczana do likierów typu cream), to od kilku lat ścisła czołówka trunków pitych zarówno w czystej postaci, jak i wykorzystywanych do komponowania koktajli. Likierów tych używa się również jako składnika deserów, głównie lodowych. Ze względu na delikatny i słodki charakter przypadły one do gustu także kobietom, które przedkładają je nad typowo męskie alkohole mocne. Warto więc bliżej przyjrzeć się markom, które sprawiły, że to właśnie kawa i śmietanka, w bardzo różnych odcieniach, należą dziś do najbardziej ulubionych smaków miłośników trunków.

LIKIERY KAWOWE
Obserwując rynek likierów kawowych, bez problemu można stwierdzić, iż króluje na nim meksykańska Kahlua. Są oczywiście i inne znane marki, takie jak: jamajska Tia Maria (27% zawartości alkoholu) – mieszanka spirytusu trzcinowego, jamajskiej kawy, przypraw korzenno-ziołowych, wanilii i cukru, meksykańska Kamora (26%), znana głównie w USA, charakteryzująca się mniejszą słodyczą niż inne likiery kawowe czy Starbucks, oddający smak kawy znanej ze światowej sieci kawiarni o tej samej nazwie. Jednak to właśnie Kahlua od lat jest zdecydowanym liderem. Choć do momentu wprowadzenia jej na amerykański rynek w 1962 roku była praktycznie nieznana, to należy pamiętać, że jej historia sięga czasów sprzed II Wojny Światowej. Wydaje się, iż – oprócz samego produktu – na jej popularności zaważył fakt, że w tym okresie Kahlua była bodajże jedynym tego typu trunkiem.
Produkcja Kahluy zaczyna się od ręcznego zbioru ziaren kawy arabica, rosnących na meksykańskich wzgórzach, powoli dojrzewających w cieniu drzew. Wyselekcjonowane ziarna myje się i suszy na słońcu. Następnie kawę miesza się z odpowiednio dobranym alkoholem (powstającym ze spirytusu trzcinowego), najczęściej rumem importowanym, bardzo słodką wanilią, cukrem i syropem kukurydzianym. Dodatkowe składniki stanowią sekret producenta. Kahlua charakteryzuje się ciemnobrązowym kolorem, bogatym, ciężkim i słodkim smakiem meksykańskiej kawy oraz gęstą konsystencją. Zawartość alkoholu początkowo wynosiła 26,5%, jednak w ostatnim czasie została zredukowana do 20%, by dostosować ją do wymogów prawnych dotyczących likierów, które obowiązują w wielu krajach.
Kahluę można pić na wiele sposobów: z lodem, mlekiem, śmietanką lub w koktajlach, z których do najbardziej znanych należą Kahlua White Russian i Kahlua Black Russian.
W 2002 roku na rynku amerykańskim pojawiła się droższa, bardziej ekskluzywna wersja Kahlua Especial, wcześniej dostępna jedynie w sklepach wolnocłowych. Stworzona z ziaren arabica premium, zawiera 35% alkoholu i charakteryzuje się niższą lepkością i mniejszą słodyczą niż standardowa wersja.

IRISH CREAM
W 1974 roku irlandzka firma Gilbeys wprowadziła na rynek nowy produkt, mieszankę irish whiskey ze świeżą śmietanką. Mowa oczywiście o Bailey’s, najlepiej sprzedającym się likierze świata, który dał początek nowej grupie alkoholi, określanych mianem irish cream. 2.300 kieliszków tego trunku spożywanych jest w każdej minucie, każdego dnia, niemal na całym świecie. W chwili powstania nikt nie spodziewał się takiego sukcesu. Jego twórcy wręcz dziwili się, że nikt wcześniej nie wpadł na banalnie prosty pomysł połączenia dwóch najbardziej irlandzkich napojów. O doskonałym przyjęciu nowego alkoholu najlepiej świadczy fakt, iż w 1980 roku wyprodukowano około 1,5 miliona skrzynek, a w 2003 roku już 6,6 miliona. Swą charakterystyczną konsystencję Bailey’s (17% zawartości alkoholu) zawdzięcza procesowi homogenizacji, do którego używa się oleju warzywnego, śmietanki, stanowiącej 50% składu i whiskey, koniecznie trzykrotnie destylowanej. Dzięki temu produkt zabezpieczony jest przed możliwością rozłączenia się składników w trakcie przechowywania. Pijąc ten likier, oprócz śmietanki i whiskey, wyczuć można czekoladę, wanilię, karmel i cukier. Bardzo charakterystyczny jest kolor kawy z mlekiem oraz delikatny, śmietankowy smak.
Jak zapewnia producent, do wytwarzania Bailey’sa używa się wyłącznie naturalnych składników, w większości pochodzących z Irlandii. Nie stosuje się też żadnych konserwantów, ponieważ sama whiskey jest odpowiednim zabezpieczeniem przed zepsuciem śmietanki. Ważne, by likier przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego i spożyć w przeciągu 6 miesięcy od otwarcia butelki, nieotwarty może poleżeć dwa lata.
Sukces tego likieru znacznie wpłynął na rozwój trunków typu irish cream. Najbardziej znanym naśladowcą Bailey’sa jest Carolans, który po raz pierwszy ujrzał światło dzienne pod koniec lat siedemdziesiątych XX wieku. Podobnie jak większość irish creams, powstaje z zestawienia irish whiskey ze świeżą śmietanką. Znaczącą różnicą jest miód, stosowany jako jeden ze składników likieru.
Inne znane marki irish creams to między innymi: Mcguire’s, Ryan’s i St. Brendan’s.
Każdy z tych likierów można pić bez dodatków, z lodem, w drinku lub jako dodatek do kawy zamiast śmietanki czy cukru.

LIKIERY TYPU CREAM
Choć likiery typu cream powstały w Irlandii, tworząc zupełnie osobną kategorię irish cream, to trunki te produkuje się też w innych częściach świata. Obecnie oferuje się całe mnóstwo alkoholi z amaretto, rumem czy likierem pomarańczowym na czele, mieszanych ze śmietanką.
Do najbardziej znanych trunków typu cream, powstających poza Irlandią, należy południowoafrykańska Amarula. Likier wytwarzany jest z owoców drzewa marula, nazywanego też drzewem słoniowym lub drzewem małżeństwa. Nazwy te, nadane przez tubylców, związane są z lokalnymi rytuałami. Pierwszy z nich dotyczy słoni przemierzających w stadach afrykańskie sawanny, zbierających się pod drzewem marula i zajadających się jego owocami. Drugi odnosi się do starej legendy mówiącej o miłosnych właściwościach maruli. Do dziś wiele ślubnych ceremonii odbywa się właśnie pod tym drzewem, dziko rosnącym jedynie w podrównikowym obszarze Afryki. Ze względu na związek słoni z marulą tamtejsi gorzelnicy postanowili użyć ich jako symbolu zdobiącego etykietę likieru.
Produkcja Amaruli zaczyna się latem, między styczniem a marcem, od ręcznego zbioru dojrzałych owoców. Następnie wyselekcjonowane owoce oczyszcza się ze skórek i pestek. Uzyskany w ten sposób miąższ fermentuje w temperaturze 18-20°C, podobnie jak wino. Proces ten, w którym naturalny cukier z owoców zamienia się w alkohol, trwa około 7 dni. Kolejnym etapem jest destylowanie trunku w miedzianych naczyniach. Uzyskany w ten sposób alkohol leżakuje przez dwa lata w niewielkich beczkach dębowych. Po tym czasie następuje mieszanie destylatu ze świeżą śmietanką aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji i 17-procentowej mocy alkoholu. Powstały w ten sposób produkt charakteryzuje się delikatnym, bogatym i łagodnym, śmietankowo-owocowo-karmelowym smakiem oraz kolorem kawy z mlekiem.
Amarula pojawiła się na rynku w 1989 roku. Obecnie zajmuje drugie miejsce, za Bailey’sem, pod względem sprzedaży likierów typu cream. Podobnie jak inne rodzaje trunków śmietankowych Amarulę można pić z lodem, w postaci koktajli lub używać jako dodatku do kawy.
Oszałamiająca kariera likierów kawowych w ostatnim czasie dowodzi, że do gustów klientów można trafić nie tylko poprzez budowaną latami tradycję, ale też dzięki odkrywczemu, choć prostemu pomysłowi. Wszak historia ludzkiej cywilizacji pokazuje, że prostota była częstokroć drugim imieniem większości istotnych wynalazków.
WOJCIECH NAPORA, FOT. ARCHIWUM




Lista wydań

Szukaj

   


ReklamaKontaktO nasRegulaminZapowiedziRedakcja

Copyright © 2003 - 2014 Publikator Sp. z o.o.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91